Home / Mi kell ahhoz, hogy a biológiai csatorna- és szennyvízkezelés sikeres legyen?

Mi kell ahhoz, hogy a biológiai csatorna- és szennyvízkezelés sikeres legyen?

Nézd meg mit mond a biokémikus!

A biológiai csatorna- és szennyvízkezelés egy hosszú távú, tartós és automatizált megoldás, viszont a sikeres működésnek elengedhetetlen feltételei vannak, úgymint:

 • ➤ Megérteni a biológiai kezelés sajátosságait (idő / élőlények)
 • ➤ Alapos telephelyi felmérés
 • ➤ Személyre szabott adagoló berendezés, baktériumok
 • ➤ Folyamatos monitorozás
 • ➤ Együttműködés a kezelést biztosító és a felhasználók között

A biológiai kezelés sajátosságai – az idő faktor

A biológiai csatorna- és szennyvízkezelés a kémiai reakciókhoz képest szélesebb időskálán mozog, azonban a vegyszerekkel ellentétben környezetbarátabb megoldást jelent. Ezen kívül nem is lehet minden problémát kizárólag vegyszeres kezeléssel elhárítani. A felhasználók hosszú hónapok, évek során szembesülnek a csatorna- és szennyvíz problémákkal, melyeket mikroorganizmusokkal lehetetlen egyetlen éjszaka alatt megoldani. Akár három hónap is eltelhet az első eredmények megjelenéséig. Viszont ha türelmesen ki tudjuk várni ezt a néhány hónapot a megfelelő mennyiségű mikroorganizmus kifejlődéséig, akkor ezután a napi automatizált adagolások fenntartásával folyamatosan jó eredményt kaphatunk.

A biológiai kezelés sajátosságai – élő szervezetek

A baktériumok, csak úgy mint mi, emberek, élő szervezetek, melyek jóléte, szaporodása nagyon sokféle környezeti paramétertől függ, így ezek a tényezők befolyásolják azt is, hogy milyen gyors és eredményes lesz egy kezelés.

A következő paraméterek nagyon fontosak a baktériumok megfelelő szaporodásához, így nagyban befolyásolják a szennyeződések lebontását és a kezelés eredményét:

 • ➤ oldott oxigén mennyisége
 • ➤ megfelelő tápanyagok
 • ➤ megfelelő hőmérséklet
 • ➤ megfelelő pH
 • ➤ tartózkodási idő

Alapos telephelyi felmérés

Az első dolog, amit meg kell határoznunk a biológiai kezelés előtt az, hogy teljes mértékben megértsük a telephely problémáit, és hogy mit szeretnénk elérni. Alapvető fontosságú, hogy elvégezzük a telephely teljes felmérését, és figyelembe vegyük a korábbi adatokat az időszakos ingadozások megértésénél. Azt se felejtsük el, hogy a szennyvíz paraméterek sohasem állandóak.

A telephely felmérése során a következő alapvető kérdéseket kell megválaszolnunk:

 • ➤ Minden feltétel adott-e a baktériumok gyors szaporodásához?
 • ➤ Mi a legmegfelelőbb hely az adagolásra?
 • ➤ Nem alkalmazunk-e olyan vegyszereket, fizikai körülményeket, melyek gátolják a baktériumok szaporodását, netán el is pusztítják azokat?

Személyre szabott adagoló berendezés és mikroorganizmusok

Miután a telephelyi sajátosságokat megértettük, meg kell vizsgálni, hogy az adott igényre mi a legoptimálisabb adagoló berendezés. Célszerű olyan adagolót választani, ami felszaporítja a mikroorganizmusokat és ún. éhes, használatra kész baktériumokat juttat be a kezelendő rendszerbe, lehetőleg minden nap, a kívánt időpontban és automatikusan. Szintén a felmérés alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen mikroorganizmusok felelnek meg legjobban az adott feladatra.

Folyamatos monitorozás

Nem elég a telephely felmérését kizárólag a baktériumok alkalmazása előtt elvégezni. Ahhoz, hogy lássuk, megfelelően dolgoznak-e baktériumaink, a kezelés során folyamatosan értékelni kell az eredményeket, és ezután szükség esetén megfelelő korrektív intézkedéseket kell hozni. A monitorozás attól függ, hogy milyen célokra alkalmazzuk a mikroorganizmusokat: szaghatás csökkentésére, csatornatisztításra, szippantások gyakoriságának vagy a szennyvíz paramétereinek csökkentésére, a hígtrágya kezelésére. Ennek megfelelően mérhetjük a levegő kénhidrogén vagy ammónia tartalmát, a szennyvíz KOI, BOI, SZOE stb. értékét, a hígtrágya szárazanyag vagy nitrogén tartalmát stb. Ezek értékelése a felhasználó számára is megerősítést ad a kezelés hatásosságáról.

Együttműködés a kezelést biztosító és a telephelyi dolgozók között

Fontos, hogy a telephely alkalmazottait informáljuk a biológiai kezelésről, az elvárt eredményekről és, hogy megértsék, itt élő szervezetekről van szó, amelyek drasztikus vegyi vagy fizikai hatásra elpusztulhatnak. Ezért fontos, hogy a baktériumokat olyan időszakban juttassuk a csatornarendszerbe, mikor a vegyszerek, pl. fertőtlenítőszerek, vagy erős savak, lúgok alkalmazása a legkisebb mértékű. A folyamatok megértéséhez az is fontos, hogy tisztában legyünk a gyártási technológiákban bekövetkezett változásokkal, mivel a termelés növelése, és ezen keresztül a szennyvíz terhelése befolyásolhatja a biológiai kezelés eredményességét.

Ha a fentieket biztosítjuk, akkor minden feltétel adott lehet egy eredményes és költséghatékony biológiai kezeléshez.

Dr. Likó Zsuzsanna, Ph.D.