Home / Vízművek, szennyvízkezelők

Vízművek, szennyvízkezelők

Szennyvízkezelés télen

A szennyvízkezelő telepeknek sajátos problémái vannak a téli hónapokban. Egyes szennyvízkezelőknek, melyek kiválóan működnek nyáron, a hideg téli időjárásban speciális problémáik adódhatnak.

• Szennyvíz magas KOI/BOI értékkel és sok lebegőanyaggal
A téli hónapokban az elfolyó szennyvíz KOI/BOI értéke és lebegőanyag tartalma a hatóságok által előírt határértéket meghaladó szintre emelkedhet.

• Szennyvíz magas ammónia tartalommal
A nitrifikáció (az ammónia átalakulása nitritté majd nitráttá) drámaian csökken a hideg vízben.

• Zsírok és olajok
A heves őszi és téli esőzéseknek köszönhetően az átemelő aknákból és a vezetékekből megkeményedett zsír-darabok szakadhatnak le. Ez dugulásokat és a befogadó szennyvízkezelő telepeken túlterheléseket okozhat.

• Fonalképző baktériumok
A fonalképző baktériumok, különösen a Nocardia és a Microthrix parvicella szintén elszaporodhat télen nagy mennyiségű zsír és olaj jelenlétében. Ezek a fonalképző baktériumok komoly ülepedési problémákat okozhatnak.

• Csökkent pehelyképző képesség
A hasznos pehelyképző baktériumok, melyek nyáron jól dolgoznak, a téli hónapokban a kisebb biológiai aktivitásnak köszönhetően nem bontják le olyan jó hatékonysággal a zsírt, így a fonalképző baktériumok elszaporodhatnak, csökkentve a pelyhek kialakulását.

• Megnövekedett iszapkor
A fagyott szilárd anyagok eltávolítása rendkívül nehéz. Ha a szilárd anyagot nem lehet eltávolítani, ez megnöveli az iszapkort a rendszerben, mely szintén a fonalképző baktériumok elszaporodásához vezethet.

A szabadalmaztatott BioAmp rendszer egy forradalmian új automata rendszer, melyet nagy mennyiségű, éhes baktériumok szaporítására és adagolására fejlesztettek ki, hogy segítse az anaerob emésztők hatékonyságát, és csökkentse a környezettel és költségekkel kapcsolatos problémákat.

Paraméter Probléma télen A BioAmp előnyei
KOI/BOI/lebegőanyag Csökkent biológiai aktivitás Megnőtt biológiai aktivitás
Ammónia Lassú nitrifikáció hideg időben Gyorsabb nitrifikáció a  FreeFlow baktériumok hatására
Fonalképző baktériumok Mikor a biológiai aktivitás csökken, a nagy meny-nyiségű olajon és zsíron a fonalképző baktériumok a téli hónapokban elszaporodhatnak, és a hasznos pehelyképző baktériumok nem képesek szaporodni A megnőtt biológiai aktivitásnak és a zsírok és olajok lebontásának köszönhetően csökken a fonalképző baktériumok szaporodásának valószínűsége, és nő a pehelyképző képesség
Zsírok, olajok A heves esőzések a szilárd anyagok leválását okozhatják a falakról és vezetékekről A FreeFlow baktériumai lebontják a zsírokat és olajokat
Szilárd anyag eltávolítás A megnövekedett iszapkor problémát okozhat télen Csökkent iszapkép-ződés a FreeFlow baktériumok hatására

Esettanulmányok

Szenyvízátemelő esettanulmány

Szennyvízkezelő telep esettanulmány

DMRV Balassagyarmat esettanulmány